Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nord Streams gasrörsprojekt mot sitt slut i Hangö

Från 2011
Bild: YLE/Bubi Asplund

Under veckoslutet inleds svetsarbetena på 80 meters djup söder om Hangöudd. Det betyder att gasrörsleveranserna över hamnen i Hangö tar slut fram till slutet av juli. För Hangö hamn har Nord Stream-projektet varit och är lönsamt, eftersom hamnen har ett hyreskontrakt med rörleverantören Eupec som sträcker sig fram till mars 2012.
- Efter att de sista rören har forslats bort, kan vi använda området för våra behov, säger Björn Peltonen som är teknisk chef i Hangö hamn.
Han konstaterar att hamnen febrilt har jobbat med att skaffa nya kunder, men vill inte avslöja vem det är frågan om.
- Jag tror vi kommer att gå mot ett riktigt bra år här, säger han.

Enligt Hangö Stevedorings VD Esa Torstensson kommer stuveriet att vara hårt sysselsatt med gasrören under de två första månaderna av sommaren.

- Vi jobbar givetvis hela tiden på högvarv för att få ersättande jobb hit efter gasrörsprojektet för att trygga sysselsättningen. Jag vågar inte säga med säkerhet hur hösten kommer att se ut, mycket beror ju på hur det allmänna läget utvecklas, säger Torstensson.

Det att man i Kotka hamn har tvingats till samarbetsförhandlingar har enligt Torstensson att göra med det att fabriken i Kotka som tillverkat gasrören nu hamnat i blåsväder.

Stuveriföretaget Hangö Stevedorings samarbete med Nord Stream har nu pågått i ett drygt år. Gasrören började komma till hamnen i Hangö i april 2010. På stuveriföretaget har hanteringen av gasrören sysselsatt omkring tjugo personer.
Gasröret som sträcker sig från ryska Viborg till Greifswald i Tyskland har en sammanlagd längd på 1220 kilometer och sträcker. Ungefär 375 kilometer av rören går inom finländskt ekonomiområde på havsbotten i Östersjön.

(Av Tove Virta)