Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Riksdagsgrupperna tar sig an Portugalförslaget

Riksdagspartierna har tagit emot ett tjänstemannaförslag till stödpaket för Portugal. Riksdagsgrupperna väntas senare i dag komma med besked om hur de ställer sig till att stöda Portugal ekonomiskt.

Riksdagsgrupperna möts och behandlar förslaget som bäst. Samlingspartiets Kimmo Sasi, som leder riksdagens Portugal-arbetsgrupp, tror att förslaget får en majoritet bakom sig. Enligt honom kommer ändå inte Finlands slutgiltiga beslut om stödpaketet att fattas ännu i dag.

Sasi beskriver förhandlingarna mellan partierna som besvärliga. Han tror i alla fall att det går att hitta en lösning innan stora utskottet ska ta ställning stödpaketet i morgon.

Frågorna löses inte i en handvändning

Det som bidragit till tumulten kring Portugalpaketet är Centerns och De grönas avvaktande inställning i frågan. Enligt dem är det inte rätt att den blivande oppositionen ska ha en nyckelroll i centrala beslut medan de blivande regeringspartierna åker snålskjuts.

Sannfinländarna försöker lyckas med konststycket att motsätta sig EU-stöden - och ändå få plats i den blivande regeringen. Det här går nödvändigtvis inte att genomföra i en handvändning, konstaterar Kimmo Sasi.

Läs också: Soini talar ut om räddningspaketen
(Av Stefan Nordgren)