Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Portugalpaketet godkänt

Jyrki Katainen

Finansministrarna från euroområdet har godkänt stödpaketet till Portugal. Paketet på 78 miljarder euro innehåller de villkor som Finland har krävt.

Stödet som löper på tre år finansieras av EU och internationella valutafonden IMF. Det innehåller bland annat ett villkor att Portugal förutsätts förhandla med investerarna om att de hålls kvar i landet. Portugal ska också sälja statlig egendom. Det var två krav som Finland hade ställt.

EU:s finansministrar möts på måndag och tisdag i Bryssel. De ska också diskutera mera bistånd till Grekland.

Ministrarna väntas ändå inte fatta beslut gällande Grekland förrän en expertgrupp återvänder från det krisdrabbade landet.
Samtidigt försäkrar EU-kommissionen att sexanklagelserna mot IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn inte kommer att påverka euro-områdets stödpaket.
Strauss-Kahn ersätts vid mötet av IMF:s andra biträdande chef Nemat Shafik.

Bankskatter på tisdag
- I morgon kommer Finlands krav på europeiska bank- och transaktionsskatter upp.

EU-kommissionen har analyserat skattefrågorna och kommer att presentera en rapport i Bryssel. Finansministrarna kommer att diskutera den här rapporten.

- Det vore mycket viktigt att den upprepade turbulensen på finansmarknaden äntligen kunde lösas, säger Minna Aaltonen på Finansministeriet. Förhoppningsvis hittar finansministrarna såna lösningar nu under början av veckan.

Enligt Aaltonen är pressen på finansministrarna just nu stor.
(Av Peter Sjöholm)