Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Hakkarainen - en äkthetens apostel"

Från 2011

Den Sannfinländska riksdagsgruppen dryftar i dag riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainens ordval och uttalanden.

Hakkarainen sade i början av veckan till tidningen Jämsän Seutu att "torghörnen i Helsingfors är fulla ev negergubbar som slår dank och att de borde sättas i arbete."

Enligt Helsingin Sanomat är den främsta frågan i fallet Hakkarainen nu om den Sannfinländska riksdagsgruppen svetsas ihop ännu hårdare på grund av trycket utifrån eller om man börjar ta avstånd från partiets sänke.

Det är inte första gången riksdagsman Hakkarainen väckt uppmärksamhet genom sina uttalanden. Hakkarainen har försvarat sina ordval med att han kommer från landsbygden och att han inte vetat att till exempel ordet "neger" är nedlåtande.

Åbo Underrättelser skriver att personligheter som Hakkarainen alltid har haft en plats i finländska hjärtan. Den "äkta" finländska människan som säger vad han tycker, en folklig hälsing nerifrån uppåt. Teuvo Hakkarainen har snabbt funnit sitt "varumärke" i politiken, nämligen att agera äkthetens apostel. Tidningen varnar ändå för att idealisera äktheten i Hakkarainens tappning.

Aamulehti skriver i sin tur att Sannfinländarnas såll läckt ordentligt, eftersom man ställt upp en kandidat vars omdöme och språkbruk inte fyller ens minimikraven för en riksdagsledamot.

Hufvudstadsbladet är inne på samma linje. Hakkarainen är i första hand Timo Soinis problem eftersom det är partiordföranden som godkänt dem som ställde upp i riksdagsvalet och det är Soini som ansvarar för partiets linje. Soini har också valt att inte aktivt ta avstånd från rasismen i offentligheten skriver HBL.Tidningen Jämsän Seutu har för sin del tvingats stänga sin kommentarfunktion för artikeln där Hakkarainen uttalar sig.

(Av Sara Langh)