Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pangstart på säsongen för SJK

Från 2011
SJK tränar 2011
Bild: YLE

SJK från Seinäjoki har inlett säsongen med fem raka segrar. Den ambitiösa föreningen siktar på ligaavancemang, men är beredda att skrida fram ett steg åt gången. Det första steget handlar om att vinna sin zon i division två.

Inför lördagens hemmamatch mot Santa Claus har laget vunnit samtliga fem matcher med en målskillnad på 12-1. Grankullabördige Petter Meyer har gjort fem av lagets mål.

- Vi kan nog vara nöjda med att vi har fem vinster efter fem matcher. Två av matcherna har vi vunnit med nöd och näppe, så saldot kunde lika bra vara 3-2-0, belyser Meyer som kom till Seinäjoki från FF Jaro och Jakobstad.

- Samtidigt känner jag att vi inte har varit på vårt bästa, jämfört med t.ex. vad vi presterat under vintern. Således är det ett bra tecken att vi vinner trots det, konstaterar Meyer.

Meyer är en av många erfarna spelare, och laget har i sina led mera ligarutin än några av dagens ligalag. Chris Cleaver bildar mittmittfält tillsammans med Christian Sund och bara på den axeln finns nästan 400 matcher ligaerfarenhet.

- Det är ett viktigt mittlås i mitt lag. Det finns en hel del division ett klubbar som gärna skulle ha duon i sina led och säkert också några ligalag som gärna skulle ha grabbarna. Vi vet att vi har press på oss att prestera, och därför är det skönt att ha två rutinerade spelare i händelserna centrum, berättar lagets tränare Christoffer Kloo.

Kloo spelade själv utomlands under sin karriär men gjorde även han 85 matcher i den finska ligan för VPS. Som tränare är han oerfaren, men trivs bra i den ambitiösa miljö som SJK utvecklats till.

- SJK skall upp till ligan - det är målet. Dessutom så snabbt som möjligt. Det första delmålet är att nå till division ett. Men det är inte precis enkelt att göra det.

- Vi har ett bra material och det vill ju varje tränare ha till sitt förfogande. Samtidigt ställer ett starkt material större krav på en tränare, och jag ser även detta projekt som en möjlighet för mig att utvecklas, funderar Kloo.

SJK föddes år 2007 som ett gemensamt representationslag för stadens två lag, TP-Seinäjoki och Sepsi-78.

SJK:s organisation består idag av ett representationslag, ett lag i A-juniorernas FM-serie samt ett reservlag i division fyra. SJK:s starke man, ordförande Raimo Sarajärvi har jobbat hårt i kulisserna för att bygga upp föreningen.

För spelarna återstår uppgiften att föra laget uppåt i seriesystemet. Mittfältaren Chris Cleaver vet att målet går att nå.

- Vi har pratat mycket om det här inom laget. Vår utmaning i år är främst mental. Vi är ett bra nog lag för att vinna serien och säkra avancemanget, men vi måste kunna vara fokuserade hela säsongen igenom. Det vet vi om inom laget och jag tror att vi skall hitta lösningarna, säger Cleaver.

(Av Antti Koivukangas)