Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallin tror på svenskans ställning

Regeringsförhandlingarna fortsätter i dag på Ständerhuset i Helsingfors för elfte dagen. Bland de riktlinjer som ska slås fast finns också många svenska frågor.

Svenska folkpartiets ordförande Stefan Wallin tror på bra formuleringar om svenskans ställning. Enligt honom har atmosfären varit så god som man kunnat förvänta sig med de partier som sitter vid förhandlingsbordet.

- Om Sannfinländarna skulle ha varit med i förhandlingarna skulle det ha varit en lite annan terräng att kämpa med gällande svenskan och en del av toleransfrågorna, säger Wallin i en intervju för Aktuellt.

Enligt Aktuellts uppgifter kommer åtminstone en del av den så kallade Ahtisaarigruppens mål för svenskan att beaktas då linjerna spikas för den nya regeringen. Gruppen har bland annat förslagit att den nya regeringen utarbetar en särskild språkstrategi för landets båda nationalspråk, en språkombudsman och studier i svenska senast från årskurs 6.

Också framtiden för Nylands brigad står på bordet då regeringsprogrammet skrivs ihop men Wallin ville inte kommentera frågan. Han ville inte heller gå närmare in på frågan gällande skolsvenskan i östra Finland.

(Av Mia Welling)