Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Nokiakursen rasade med 17,5 procent

Nokias telefon

Mobiljätten Nokia varnar för svagare tillväxtutsikter än väntat för det pågående kvartalet. Enligt Nokia är det många faktorer som inverkar försämrande på omsättningen och rörelsevinsten.

Produktutbudet består till allt större del av billiga telefoner och vinstmöjligheterna pressas ner ytterligare av konkurrenternas prissättning.

Resultatvarningen berör Nokias mobiltelefonenhet Devices & Services. Enheten kommer nu att göra ett nollresultat för årets andra kvartal.

Nokia meddelade samtidigt att man överger sina tidigare uppskattningar om rörelsevinsten för resten av 2011. Bolaget kan i dagens läge inte ge uppskattningar för resten av året.

Då Helsingforsbörsen stängde hade Nokias kurs rasat med 17,5 procent.

Nokia uppger i ett pressmeddelande att man omedelbart har skridit till åtgärder. Bland annat ska företaget prissätta sina smarttelefoner på nytt. Nokia avslöjar ändå inte åt vilket håll prisjusteringen ska ske.

Analytiker: Nokia pressat
Enligt analytiker Morten Imsgard vid Sydbank verkar det som om Nokia nu också har problem att klara konkurrensen bland de billigare telefonerna. På längre sikt anser han ändå att aktien är mycket billig.

Nokia har tidigare haft problem inom de dyrare segmenten, men däremot varit framgångsrik på att sälja billigare telefoner.

Jari Honko vid Swedbank räknar med att Nokia kommer att fortsätta tappa marknadsandelar.

- Det kvarstår att se hur lågt marknadsandelen kommer att falla, men inom smarttelefoner talar vi om under 20 procent.

Enligt Lee Simpson vid Jeffereies & Co. är det för tillfället ytterst svårt att prissätta Nokia. Detta eftersom bolaget måste vara helt annorlunda, då det återhämtar sig.

Nokias kurs på Helsingforsbörsen är nu på sin lägsta nivå sedan 1998.

Läs också: Också Elcoteq resultatvarnar
(Av Stefan Nordgren)