Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katainen redo att fortsätta

Från 2011
Jyrki Katainen
Bild: Yle

Samlingspartiets ordförande Jyrki Katainen är redo att fortsätta som regeringsbildare. Enligt Katainen kan han fortsätta att arbeta för att få till stånd en majoritetsregering förutsatt att han får det stöd han behöver.

Katainen ville inte säga om han och Sannfinländarnas ordförande Timo Soini har nått en överenskommelse.

Sannfinländarna är avgörande i Katainens försök att bilda en majoritetsregering, efter att De Gröna i går tackade nej till att vara med i en regering som har Samlingspartiet och Centern som bas.

Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini sade att allt är möjligt i politiken.

- Vi är säkert klokare i kväll, sade Soini.

Hur gå vidare?
Riksdagsgrupperna samlas i dag för att diskutera hur de fortsatta regeringsförhandlingarna.

Katainen väntas komma med mera detaljerad information efter att riksdagsgrupperna samlats.

Sannfinländarna är avgörande i Katainens försök att bilda en majoritetsregering. Soini vill ännu utreda i vilken utsträckning de övriga partierna är redo att tillmötesgå partiets linjedragningar gällande EU-frågor.

De gröna delade
De Gröna är inte villiga att delta i en regering som bygger på föregående riksdagsperiods regeringsbas. Rösterna föll 23-16 då partiets delegation och riksdagsgrupp tog ställning till frågan i går. Mötet pågick i fyra timmar.

Basen för förhandlingarna var en regering där de övriga partierna skulle vara Samlingspartiet, Centern, SFP och KD. Riksdagsgruppens och partidelegationens möte var oenigt och man tvingades rösta om sin linje.

De Grönas riksdagsmän och ordförandekandidaterna Ville Niinistö och Anni Sinnemäki hade gärna sett att man gått in i förhandlingarna om en borgerlig koalition - men delegationen ville annorlunda.

Centern tackar ja
Centern tackar ja till att gå med i regeringsförhandlingarna. Partiets riksdagsgrupp vill att förhandlingarna ska fortsätta under Jyrki Katainens (Saml) ledning.

- Det ser ut som om Finland inte kommer att få en regering utan Centern och därför är vi redo att ta ansvar, säger partiordförande Mari Kiviniemi. Enligt henne har situationen förändrats radikalt under den senaste tiden.

Centern riksdagsgrupp ställer också ett klart villkor för medverkan; att Sannfinländarna också är med. Däremot vill Kiviniemi inte kommentera huruvida Centern är redo att gå med i regeringsförhandlingar ledda av SDP:s Jutta Urpilainen.

Läs också: Centerns medlemmar vill med i förhandlingarna
(Av Peter Sjöholm)