Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Grekland röstar om sparpaket?

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou överväger att arrangera en folkomröstning gällande ytterligare nedskärningar i landets finanser.

- Jag är redo att arrangera en folkomröstning för att nå en så bred konsensus som möjligt, säger Papandreou.

Tusentals demonstranter har dagligen samlats utanför landets parlament de senaste veckorna.

Också inom Papandreous socialistparti finns motstånd mot ytterligare nedskärningar. Partiet har endast en majoritet på sex mandat i Greklands parlament. För en vecka sedan krävde 16 av partiets ledamöter en omfattande debatt om sparåtgärderna, innan de kan godkännas.

Parlamentet kommer troligen att rösta om sparpaketet ännu denna månad. Enligt en anonym tjänsteman är tanken att rösta om paketet som helhet, i stället för att rösta separat gällande alla olika komponenter.

Regeringen har också påbörjat ett omfattande privatiseringsprogram, som ska tillföra 50 miljarder euro. Som första åtgärd säljer den grekiska staten en andel på 10 procent i telekombolaget OTE. Med dagens börskurs är andelen värd kring 400 miljoner euro. Efter affären äger staten ännu 10 procent av OTE.

Utförsäljningen har stött på motstånd bland OTE:s anställda. Facket uppmanar nu de anställda att delta i en storstrejk på torsdag.
(Av Peter Sjöholm)