Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Grundlagen står på spel i Turkiets parlamentsval

Från 2011
Bara några dagar kvar till parlamentsvalet.
Bild: Reuters TV

Turkiet väljer nytt parlament på söndag. Det styrande rättvise- och utvecklingspartiet AKP väntas ta hem segern i valet, trots att det största oppositionspartiet har stärkt sin position under de senaste veckorna.

- Det är nog ekonomin som avgör valet. Trots den lilla krisen år 2009 har den turkiska ekonomin blomstrat upp under AKP:s tid vid makten, säger statsvetaren Sahin Alpay vid Bahcesehir universitetet i Istanbul.

Opinionsmätningar visar också att en stor del av turkarna är mycket nöjda med hur AKP och premiärminister Recep Tayip Erdogan har skött utrikespolitiken.

Det är alltså så gott som säkert att AKP ensamt fortsätter att styra Turkiet också efter valet. Det mest intressanta i valet är därför, hur stor majoritet partiet kommer att få i parlamentet. Man drömmer om en två tredjedels majoritet, som behövs för att kunna driva igenom en ny grundlag för Turkiet.

- Den nuvarande grundlagen borde slängas i sopkorgen. Den kom till i samband med militärkuppen 1980 och den är skapad av militären, säger journalisten, debattören och forskaren Cengiz Candar. Vad vi behöver är en demokratisk grundlag, som tar i beaktande de svåra interna turkiska frågorna, som till exempel den kurdiska frågan.

- Att utarbeta en ny grundlag blir därför ingen lätt uppgift, säger Candar.
Erdogan vill bli president
Det är många i Turkiet som därför inte vill att AKP ensamt skall få utarbeta den nya konstitutionen. Det har spekulerats kring att AKP vill att Turkiet i framtiden borde styras av en stark president, en post som premiärminister Erdogan själv tros sikta på.

AKP-styret under Erdogan har redan nu betecknats som auktoritärt. Erdogan har beskyllts för att begränsa pressfriheten.

Den inflytelserika tidningen The Economist går till och med så långt att man uppmanar turkarna att rösta på oppositionspartiet CHP för att garantera att Turkiet förblir en demokrati också i framtiden.

Och faktum är att det republikanska folkpartiet CHP har klarat sig rätt så bra i de sista opinionsmätningarna före valet. Då AKP väntas få omkring 50 procent av rösterna, ligger CHP på ungefär 30 procent i mätningarna.

(Av Mia Welling)