Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Vitryssland befinner sig i akut kris

Presidentval i Vitryssland

Den vitryska ekonomin är inte i stånd att bära landet och under vårens lopp har den ekonomiska krisen blivit akut. Länge höll billig rysk olja och gas de vitryska hjulen i rullning, men de senaste åren har Ryssland höjt priserna närmare världsmarknadspris.

Landets hårdföre president Aleksandr Lukasjenka höjde löner och pensioner inför presidentvalet i december i fjol - ett valtrick som också har bidragit till att försvaga ekonomin.

Vi måste klara oss ur vilken situation som helst på egen hand, sade Lukasjenka nyligen. Men han har gjort lite för att stärka konkurrenskraften i den statsdominerade och ineffektiva ekonomin.

Istället har Vitryssland levt på sina valutareserver, som nu har sinat. I maj devalverades rubeln med över en tredjedel.

I den slutna ekonomin galopperar inflationen. Priserna stiger snabbare än lönerna och det blir alltså svårare för gemene man att klara sig på sina inkomster.

Lukasjenka har som känt gått hårt ut mot oppositionen. Flera av fjolårets presidentkandidater har dömts till långa fängelsestraff. Men trots att presidentvalet ansågs vara riggat, så har Lukasjenka kunnat åtnjuta också ett betydande folkligt stöd.

Riskerar ökat missnöje bland folket

Det nuvarande ekonomiska läget och de förändringar som skulle krävas kan ändå bidra till att öka missnöjet också bland de breda massorna.

I veckan protesterade tusentals bilister i Minsk mot stigande bensinpriser och Lukasjenka meddelade snabbt att bensinpriserna sänks igen. För att motverka hamstring har Vitryssland frusit priserna på en del baslivsmedel, men prisregleringen är en kortsiktig åtgärd som bidrar till underskottet i ekonomin.
Samtidigt verkar den politiska kontrollen skärpas, bland annat har personer som har kallat till protester via sociala medier gripits av KGB.

Köper tid med lån

Lukasjenka försöker köpa sig tid genom internationella krislån, hittills med måttlig framgång. Det ryskdominarede samarbetsorganet EURASEC har gått med på att låna 3 miljarder dollar under 3 år, men det förutsätter privatiseringar för 7,5 miljarder dollar. Ryssland tros vara intresserat av att ta kontroll över flera betydande statsägda vitryska bolag.

Internationella valutafonden IMF kräver för sin del att Vitryssland bevisar sin reformvilja innan ett stabiliseringspaket kan tas fram. Den vitryska rubeln borde flyta fritt, lönerna borde frysas och prisregleringen avskaffas, anser IMF. Det är beska åtgärder för folket och faller knappast den populistiske Lukasjenka i smaken.

Frågan är bara hur - och om - mannen som brukar kallats Europas siste diktator ska kunna rida ut ur den ekonomiska krisen, som hotar att bli också en politisk kris.

(Av Lotta Staffans)