Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors tiggare är en europeisk angelägenhet

Från 2011
Bild: Yle

Romfrågan har diskuterats i Finland ända sedan de första tiggarna uppenbarade sig på Helsingfors gator, som en följd av att Rumänien och Bulgarien blev EU- medlemmar. Fyra år har gått, men fortfarande har någon hållbar lösning inte hittats.

- Romernas situation är inte hållbar och kan inte lösas här. Det kan deras hemländer, därför måste regeringarna där ta ett större ansvar, säger riksdagsledamot Pekka Haavisto (De gröna) som är ordförande för Finlands romdelegation.

Pekka Haavisto påpekar att Finland har ett gott rykte bland romerna, därför söker sig allt fler hit.

- De kommer hit, eftersom det inte förekommer våld mot dem på gatorna och för att myndigheterna här är långsammare med att itu med dem än i andra länder, säger Pekka Haavisto.

Finland bär visserligen ett humanitärt ansvar, men att låta romerna fritt komma hit utan att jobba är ingen lösning på problemet, utan bara en belastning för Finlands socialmyndigheter, menar Haavisto.

Alternativ: vänbyar

Istället efterfrågar Haavisto nya lösningar som är förankrade i romernas hembyar.
- Helsingfors kunde till exempel ha en vänby i Rumänien, där vi kunde hjälpa till med att bygga och sysselsätta romerna.

En som har erfarenhet av det här är Mauri Ojala som har bott i nio år i Rumänien och hjälpt romerna i deras hembyar. Han anser att det finns goda förutsättningar för att hjälpa romerna i deras hemländer, trots att deras situationen bara blivit värre efter att Rumänien gick med i EU.

- Både den rumänska landsbygden och skolorna står tomma. Här kunde romerna bo billigt och få utbildning, något Finland inte kan erbjuda, säger Mauri Ojala.

Enligt honom är det är hög tid för Finland och resten av EU att aktivare pressa Rumänien att hjälpa romerna, innan snöbollen växer sig för stor.

(Av Lotta Staffans)