Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"De finsk-ryska relationerna utmärkta"

Från 2011
President Dimitrij Medvedev och Tarja Halonen träffades under det ekonomiska forumet i S:t Petersburg. Också spaniens premiärministerJosé Rodrígues Zapatero var med.
Bild: Mikhail Klementinev/ EPA

President Tarja Halonen träffade idag Rysslands president Dmitrij Medvedev i samband med det ekonomiska forumet i S:t Petersburg. Diskussionen dominerades av de arktiska områdena och Finlands nya regering.

- Relationerna mellan Ryssland och Finland ligger på hög nivå och vi försöker utveckla dem så att de blir ännu bättre, sade den ryska presidenten Dimitrij Medvedev. Bland annat ska det ske genom nya bilaterala avtal.

- Allt står väl till i våra relationer, bekräftade president Halonen. - Vi får ändå inte glömma att också goda relationer inte bibehålls länge om de inte regelbundet förstärks. Bland annat är toppmötena mellan Ryssland och EU viktiga, sade Halonen vid en presskonferens.

Till svenska Yle sade Halonen att hon vill förstärka samarbetet i Norden och i det arktiska området. Hon tror att den nya regeringen vill ha litet bredare synvinkel med en blandning mellan bilterala, regionala, och globala samarbetsmöjligheter.

Halonen var också nöjd över att den nya regeringen kunde fås till stånd, men ser också svårigheter. Hon hoppas att den blir verksamhetsduglig i det utmanande ekonomiska läget.

(Av Stina Sirén)