Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark går in för utökad gränskontroll

Öresundsbron

Det danska folketingets finansutskott har i dag godkänt en kontroversiellt förslag om att öka gränskontrollen vid gränsen till Tyskland och Sverige. Motiveringen är att bekämpa gränsöverskridande kriminalitet, vapensmuggling och mänskohandel.

Enligt danska medier kommer åtgärderna att träda i kraft redan på tisdag. Tullen har anställt 50 nya tjänstemän, som inleder arbetet vid gränsstationerna på tisdag.

Långsamma gränskontroller, en återgång till passtvång och stängda gränser har målats upp som ett framtida skräckscenario, av de är kritiska till förslaget. Debatten om gränskontroller har varit livlig och kritiserats både i Danmark och av EU.

Det hela handlar om ett missförstånd och har blåsts upp i onödan, menar Peter Nedergaard, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet. Förslaget handlar enligt Nedergaard om öka antalet stickkontroller vid gränserna - inte skapa permanenta gränskontroller.

Den danska regeringen håller fast att man inte tänker bryta mot Schengenavtalet eller införa permanenta gränskontroller utan förbättra tullkontrollen. En förklaring som EU nu verkar ha accepterat.

Inför dagens omröstning har statsminister Lars Løkke Rasmussen haft svårt att få majoritet för förslaget i folketinget. I Finansutskottet godkändes förslaget med rösterna 9-8 och i folketinget röstades ett förslag ner om att ta saken till ny behandling.

Såväl ledamöter inom regeringspartiet Venstre och oppositionen är kritiska över den roll som Dansk Folkeparti har fått. Speciellt efter att Dansk Folkeparti har utnyttjat debatten för att påminna grannlandet Tyskland om dess nazistiska förflutna

Förslaget om att öka gränskontroller kom till i maj som en eftergift från regeringen till Dansk Folkeparti.

Nya opinionsmätningar visar också att den rödfärgade oppositionen skulle vinna om folketingsval hölls idag.

Hans Engell, tidigare justitieminster och nu politisk kommentator på tv 2 i Danmark menar att gränskontrollsfrågan har runnit regeringen ur händerna.

Danmark går på semester med en regering som har det svårt och som inte har någon chans att överleva i det kommande folketingsvalet, säger Engell.

Engell tror att de två regeringspartierna Venstre och Konservative Folkeparti kommer att ta distans från stödpartiet Dansk Folkeparti. Partierna kommer att slåss för sina egna mandat och inte för regeringens överlevnad, tror Engell.

Oppositionen har redan lovat dra tillbaka åtgärderna om de vinner höstens val.
(Av Mia Welling)