Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finlands krav har medvind

Eurogruppens finansministrar är redo att stärka den tillfälliga krismekanismen för att förhindra att den ekonomiska krisen sprider sig till Italien och Spanien, sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker efter finansministrarnas möte i går kväll.

Enligt Juncker ska de länder som råkat i ekonomiska svårigheter få tilläggstid för att betala tillbaka sina nödlån. Räntorna på lånen ska dessutom sänkas.

Man utreder också ifall det skulle vara möjligt att utvidga den tillfälliga krisfonden EFSF:s befogenheter, bland annat så att den skulle kunna köpa upp krisdrabbade länders statsobligationer.

Eurogruppen presenterade inte ännu någon färdig plan för det andra räddningspaketet till Grekland.

Kravet på säkerheter utreds

Finansminister Jutta Urpilainen (SDP) förde under mötet fram Finlands krav på mer säkerheter från Grekland. Euroländerna är redo att ställa sig bakom kravet, om det är möjligt. Kommissionen ska utreda hur man juridiskt kunde förverkliga kravet på mer säkerheter.

Frågan om privata investerares ansvar fick inte heller någon klar lösning. Enligt Juncker kommer den privata sektorn ändå att vara med och man fortsätter diskutera med investerare under de närmaste dagarna.

Eurogruppens möte pågick i över åtta timmar i Bryssel i går kväll. Enligt ekonomikommissionär Olli Rehn är det långa mötet ett tecken på att man ser allvarligt på osäkerheten på marknaden.

I dag samlas alla EU:s ekonomi- och finansministrar till Ecofin-möte. De ska bland annat diskutera resultaten av de europeiska bankernas stresstest.

Läs också: Oron över Italiens ekonomi växer
(Av Lotta Staffans)