Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Havsörnen är en effektiv skarvjägare"

Från 2011
Bild: Idalia Skalska / Wikipedia

Havsörnen kan bli den som reglerar skarvbeståndet i framtiden men det är ännu oklart om den kan klarar av uppdraget ensam, utan människans hjälp.

Det finns ungefär 1500 havsörnar i Finland. Mängden har ökat kraftigt sen mitten av 1990-talet. Gustav Munsterhjelm jobbar frivilligt med havsörnar på WWF och säger att havsörnen har utvecklats till skarvens naturliga fiende.

Enligt Munsterhjelm är skarven ett lätt byte eftersom de äldre skarvarna inte försvarar sina ungar och bon om de hotas. Munsterhjelm säger att det finns forskning som bevisar att havsörnen är en effektiv skarvjägare.

Däremot kan man inte veta om havsörnen i framtiden kunde klara av att hålla skarvstammen på en passlig nivå. Ingen vet hur mycket havsörnarna kommer att specialisera sig på skarven, säger han.

Skarven kritiseras för att förstöra fiskbeståndet. Munsterhjelm däremot, tycker att man kan ifrågasätta vad det är som är värst för fiskarna. Han har följt med föreningen Natur och Miljös fotograferingar av havsbottnen och tycker att det han har sett är alarmerande.
- Man kan ställa sig frågan vad det är som i huvudsak minskar fiskbeståndet. Och eftersom vi inte vet det är det nog svårt att säga om det är skarvbeståndet eller till exempel alla tusentals villor, säger han.
(Av Lotta Staffans)