Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst åttiofem dödades på Utøya

Från 2011
Räddningspersonal tar om hand skadade vid Utøya, 22 juli 2011.
Bild: EPA/MORTEN EDVARDSEN

Den norska polisen utreder om det kan ha funnits fler än en gärningsman på ön Utøya där minst 85 ungdomar besinningslöst sköts ihjäl en tid efter bombattentatet i Oslo i går.

Minst 85 ungdomar dödades i massakern och polisen har gripit en 32-årig norrman som misstänkt. Han misstänks också för bombdådet i Oslo i går som krävde sju dödsoffer. Polisen betraktar attentaten som terrorbrott.

Ungdomar som befann sig på ön har uppgett att de sett två gärningsmän varav den ena var utklädd till polis. Den falska polismannen har gripits och misstänks för både massakern på det socialdemokratiska ungdomslägret och för bombattentatet i Oslo i går. Dt har inte kunnat bekräftas att det fanns en andra gärningsman.

Den man som var utklädd till polis beordrade enligt ögonvittnen folk att komma närmare och när de gjorde det tog han vapen och ammunition ur en väska och började skjuta.

Det fanns över 500 ungdomar på lägret som arrangerats av Arbeiderpartiets ungdomsorganisation AUF.
Ungdomarna var främst i 15- och 16-årsåldern.

Gärningsmannens handlande beskrivs som mycket kallblodigt. Han gick omkring på ön och letade efter folk att skjuta och folk som blivit träffade och låg på marken sköt han i huvudet för att säkert döda dem. Skjutandet kan enligt ett ögonvittne ha pågått i upp till en timme.

Ögonvittnen uppger att mannen sköt med både en pistol, ett hagelgevär och ett automatvapen, vapen som han enligt tidningen Verdens Gang hade licens för. Enligt andra uppgifter hade han licens för två vapen. Sent i går kväll hittade polisen dessutom två odetonerade sprängladdningar på ön.

Hur många som skadats är ännu oklart. Det finns en lång räcka skadade på lokala sjukhus, sade polisdirektör Øystein Mæland vid en presskonferens i natt.

Den gripne, Anders Behring Breivik, uppges ha setts i regeringskvarteren strax efter att bomben detonerat. Något efter bombdådet i Oslo körde mannen till ungdomslägret, tror polisen.

Utøya ligger kring 50 km väster om Oslo
Visa större karta

(Av Peter Sjöholm)