Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Gumnäs fylls av Facesbesökare

Från 2011
Viva la difference på Faces!
Bild: YLE/Malin Valtonen

Årets Faces festival har temat Viva la difference, för att betona det fina med olika kulturer. Etnofestivalen har vuxit till den största i sitt slag i Finland sedan den ordnades för första gången år 1998.

Festivalen invigs på fredag kväll av president Martti Ahtisaari. På lördag besöker de grönas riksdagsledamot Pekka Haavisto festivalen och på söndag är det partikollegan, utvecklingsminister Heidi Hautala, som gästar Faces.

God morgon Västnyland sände hela fredagsmorgonen från festivalområdet.

Festivalområdet har byggts upp av frivilliga från hela världen som deltagit i ett arbetsläger. Det pratas både svenska, finska och engelska mellan arbetarna.

Det är föreningen Etnokult som ordnar festivalen. Enligt föreningens ordförande Börje Mattsson har folk haft fördomar om festivalen men att det blivit bättre med åren.

Frey Hägg är byggansvarig på årets festival. Han berättar att materialet till scenerna och dekorationerna bland annat kommer från donationer och av material som inte kan användas till annat.

En av artisterna under helgen är Obi Phrase från Sierra Leone. Han spelar reggaemusik och vill förmedla fred och kärlek till Facespubliken.

På festivalen kommer det förutom musik, teater och dans även finnas olika workshops. Petra Blomqvist håller en av dem som handlar om tantra och livskraft. Hon säger att man enkelt kan få bättre livskraft genom att andas mera och djupare och röra på kroppen.

Faces är också en festival för barn. På Small Faces får barn till exempel lära sig spraya graffiti med hjälp av Theo Sandström.

(Av Malin Valtonen)