Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Politiker måste ta ansvar"

Från 2011

Efter tragedin i Norge har diskussionen här hemma nu också riktats mot invandringspolitiken. Bland annat vill inrikesminister Päivi Räsänen se över invandringslagen.

Det är helt ofattbart att hon tror att det här är en invandringspolitisk fråga, säger Jussi Förbom som är fristående journalist och ordförande för Amnesty International i Finland. Han har också skrivit böcker kring ämnet.

Att vilja se över invandringslagen i det här sammanhanget var ett förvånande drag av minister Räsänen, enligt Förbom. Det är samma sak som att på något vis göra Anders Behring Breiviks hat mot invandringspolitiken och hur den utövas befogat.

Distanserad diskussion
I sitt manifest berömmer Breivik bland annat Sannfinländaren Jussi Halla-ahos tankar kring invandring, men Halla-aho menar att han inte kan ansvara för hur han citeras.
- Om och när det kommer fram att Halla-aho med sin politiska framtoning och den debatt han skapat också till en del varit med och byggt upp tankar som också de Breivik anammat, borde han också kunna diskutera det, säger Förbom.

Politiker borde alltså ta större ansvar för hur de talar om invandring. Ett stort problem enligt Förbom, är att man inte talar om invandrare som människor, utan tar distans. I stället talar man om mängder och statistik, och hur det finländska systemet kan klara av vissa invandrarmängder. Människan hamnar i skuggan.

- Det är den diskussionen som odlar skräckscenarier kring invandring, säger Förbom.

Fredrika Sundén

Läs också: Soini motsätter sig kopplingar

Läs också: FNB: Biaudet vill ta itu med hatprat
(Av Lotta Staffans)