Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Trycket på Halla-aho ökar

Från 2011
Jussi Halla-aho 250809
Bild: Yle

Ordföranden för Finlands svenska socialdemokrater Steven Frostdahl säger att det är helt klart att Sannfinländarnas Jussi Halla-Ahos uttalanden och skriverier baserar sig på nazistiskt påverkad retorik, och att det är det som har fått SDP att reagera.

- Han har kallat nordisk socialdemokrati för ett lågtstående kräldjur i ett av sina blogginlägg och det är något som nog får en att ställa sig frågan om en sådan person kan sitta som ordförande för riksdagens viktigaste utskott och hantera säkerhetsfrågor, frågar sig Frostdahl i en kommentar till Svenska Yle.

Halla-aho tycks inte förstå hur man diskuterar politik och hur man hanterar folkopinionen, säger Frostdahl.

SDP vill att Halla-aho avgår

Socialdemokraterna vill att Jussi Halla-aho(Sannf) avgår som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

I dagens Ilta-Sanomat ställer sig SDP:s partisekreterare Mikael Jungner frågande till Halla-ahos lämplighet som ledare för ett utskott, som bland annat svarar för säkerhetsfrågor.

Den norske massmördaren Anders Behring Breivik citerar Halla-ahos texter i sitt manifest och i går uppgav Helsingin Sanomat att Halla-aho har kopplingar till den anti-islamska bloggen Gates of Vienna.

"Intern fråga"

På frågan om SDP har stöd för sitt avgångskrav hos de andra partierna säger Steven Frostdahl att han anser att det hela är en intern fråga för Sannfinländarna.

- Om inte Halla-aho själv förstår och kan dra sina slutsatser, då förutsätter jag att Sannfinländarna visar att man förstår rättvise- och demokratifrågorna som det finländska politiska systemet representerar. Sannfinländarna måste fundera över Halla-ahos lämplighet att leda det här utskottet, säger Frostdahl.
Halla-aho beklagar
Sannfinländaren Jussi Halla-aho själv har inga planer på att avgå som ordförande för riksdagens förvaltningsutskott.

I en kommentar till Ilta-Sanomats webbtidning säjer Halla-aho att det är beklagligt att andra partier utnyttjar tragedin i Norge som inrikespolitisk käpphäst. Det är att kränka offren och deras anhöriga, menar han.

(Av Anna Savonius)