Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lipponen presidentkandidat

Förre statsministern och riksdagens talman Paavo Lipponen (SDP) ställer sig till förfogande som socialdemokraternas kandidat i presidentvalet i januari nästa år. Lipponen kom med sitt besked vid en presskonferens.

Vid presskonferensen sade Lipponen att läget i världen har förändrats så att demokratin och parlamentarismen är hotad om ingen förändring sker. Nu är det dags att samla nationen. Republikens president bör verka för att förtroendet förstärks, utan att för den skull blanda sig i det det parlamentaristiska systemet. Han betonade att alla medborgargrupper är lika viktiga i Finland, oberoende av språk, etniskt ursprung eller andra faktorer. Tvåspråkigheten ser Lipponen som en kraftkälla.
Redan tidigare blev det klart att Lipponen omvärderat sin tidigare kritiska hållning till en kandidatur. Tidigare har han sagt att han inte är intresserad, men att han nu beslutat ompröva sin åsikt - detta efter att folk har bett honom att ställa upp. Lipponen sade till Helsingin Sanomat dessutom att det rådande läget i världen och i Finland har haft inverkan.
Statsvetaren Lauri Karvonen, som Yle Nyheter har talat med, säger att Lipponens kandidatur helt och hållet ändrar presidentvalets karaktär. Han sade att det tidigare bara fanns en kandidat som finländarna verkade ta på allvar - Sauli Niinistö - medan det finns två tungt meriterade kandidater om Lipponen bestämmer sig för att ställa upp.

Niinistö är väldigt populär och förblir säkert populär under hela vägen till valet, men någon promenadseger i en enda omgång blir det inte för Niinistö, säger Karvonen.

(Av Sara Langh)