Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Norge återhämtar sig efter attentaten

Åse Kleveland

Begravningar har hört till vardagen de senaste veckorna i Norge. Sorg - men också sammanhållning - är en följd av dödsskjutningarna den 22 juli, säger den förra kulturministern Åse Kleveland.

En av slutsatserna efter massmorden för tre veckor sedan är att Norge nu måste bli bättre på att bemöta rasistisk hatdebatt.

Sorgetiden pågår fortfarande, men i helgen inleddes försiktigt en valkampanj inför kommunalvalet i september.

Åse Kleveland talar om den enorma sorg som fortfarande upplevs tre veckor efter bombattentatet mot regeringskvarteret och dödskjutningarna på ön där
de socialdemokratiska unga hade samlats.

"Vi ska svara på attentatet med mer demokrati och öppenhet, mångfald"

- Var man än möts är detta samtalsämnet, säger Åse Kleveland. Den norska statsledningens budskap är att vi ska svara på attentatet med mer demokrati och öppenhet, mångfald. Det satte en ton som folket tog till sig; vi ska ta hand om varandra och vara öppna - men inte naiva.

- Attentatsmannen Anders Behring Breiviks åsikter om muslimer och flerkulturellt samhälle finns hos flera norrmän, men nu måste deras argument bemötas, och hatpratet, framförallt på nätet, måste bemötas, konstaterar Kleveland.

Åse Kleveland är ordförande för Humanistiska förbundet i Norge. Med en viss förvåning noterar hon att kyrkan har varit framträdande efter attentaten; det var ju faktiskt en kristen, blond norrman som begick detta fruktansvärda brott. Han kallade sig tempelriddare och gjorde detta delvis i Kristi namn.

Offren för attentaten var både kristna, muslimer och ateister - en lika bred sammansättning som Norge i övrigt numera.

Nya uttryck för sorg

Åse Kleveland har som tidigare kulturminister kallats in för att representera regeringen på några av de många begravningarna de senaste veckorna. Sorgen är påtaglig, men också sammanhållningen och de nya sätt som sorgen tar sig uttryck på,
noterar Åse Kleveland.

- Det har varit gripande möten i lokalsamhällen med människor som mist sina anhöriga, vänner och kamrater. Sorgen uttrycks
genom dikter, sång och sammankomster där man uttrycker sig på sätt som norrmännen inte gör annars.

Det har varit mycket rörande men också mycket vackert, säger Åse Kleveland.

(Av Maria von Kraemer)