Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brittisk polis starkt kritiska till Cameron

Den brittiska premiärministern David Cameron beslut att anställa en amerikansk polis som rådgivare väcker hård kritik. Enligt polisen kringgår Cameron det verkliga problemet - det vill säga inbesparingarna.

Bill Bratton, polisen som Cameron kallar in har erfarenhet av gängbråk i bland annat New York. Paul Deller vid Londonpolisen ställer sig kritisk till beslutet.

- I USA arbetar polisen på ett annat sätt än vi gör här. Vårt sätt att arbeta bygger på samtycke, och folket har visat oss och vår metod sitt stöd under de senaste dagarna. Den amerikanska polisens arbete bygger på styrka, en arbetsmetod vi inte vill ha i vårt land, säger han.

Relationen mellan Cameron och polisen är sedan tidigare inflammerad. Regeringen har skurit ner polisbudgeten och planerar att minska den med 20 procent över de kommande fyra åren. Det skulle betyda att cirka 16 000 tjänster försvinner. När kravallerna pågick som värst kritiserade Cameron polisens insats och sade att det fanns för få poliser på gatorna, ord som han har fått äta upp.

- Det är som att få en örfil av premiärministern. Han vill hämta hit Bill Bratton för att fixa poliskårens problem. Våra problem just nu bygger enbart på bristande finansiering. Det fanns för få poliser på gatorna i början av upploppen för att regeringen har skurit ner antalet poliser, säger Manchesterpolisen Ian Hanson.

Enligt en färsk opinionsundersökning tycker över hälften av britterna att Cameron inte visade rätt typ av ledarskap under kravallerna, och nästan lika många har inte längre förtroende för honom som premiärminister.

(Av Peter Sjöholm)