Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslands utbildningssektor korrumperad

Moskvas statliga universitet

Mutor är är ett vanligt fenomen i skol- och universitetsvärlden i Ryssland.

För två år sedan trodde det ryska undervisningsministeriets ledande tjänstemän dock att de hade hittat ett botemedel mot korruptionsfebern inom utbildningssektorn.

Man införde en gemensam examen för alla som gick ut skolan. Nu var det meningen att eleverna skulle få rättvisa betyg och kunna få en högre utbildning utgående från dem.

Oj så fel de hade!

Lukrativ verksamhet

Den gemensamma examen har visat sig vara en bra inkomstkälla för skolorna och de välbärgade föräldrarnas barn får bättre betyg än de som har fattiga föräldrar.

Tidningen Nezaavisimaja Gazeta bedömde nyligen att bara den här delen av korruptionen inom utbildningsvärlden omsätter femhundra miljoner dollar per år.

Den här sommaren har en annan skandal väckt uppmärksamhet. En av de medicinska högskolorna åkte fast för att ha skrivit in döda själar på sina listor över vilka som hade antagits till skolan.

Det var en dataprogrammerare som upptäckte det här helt av en slump och det visade sig att det handlade om hundratals platser.

Avsikten var att man sedan i praktiken skulle ta in betalande elever med dåliga betyg på de lediga platserna men det slutade med att skolans rektor fick sparken.

Mutor av olika slag

Men dessvärre så hjälper det inte upp helheten, skol- och universitetsvärlden i Ryssland är ett fasansfullt mutbo och så gott som alla lärare blir erbjudna mutor. Om de alla också tar emot dem vet ingen.

En universitetslärare berättade en gång att hon hade gett en urusel elev sparken från sin grupp då han överhuvudtaget inte studerade.

Men efter några dagar återvände han med ett besked från rektorn om att han har betalat för sin plats och för sitt betyg och därför har rätt till det.

I praktiken betyder det här att farligt många människor utexamineras utan att ha den utbildning som de har intyg på.

Naturligtvis betyder det inte att alla skulle ha falska betyg, men för de blivande arbetsgivarna är det ju omöjligt att veta. Kanske nästa steg borde vara ett kvitto som bifogas med betyget.

(Av Maria von Kraemer)