Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Omänskligt att tömma romläger"

Enligt nätverket Fri Rörlighet utfördes vräkningen av romlägret i Fiskehamnen i dag på ett omänskligt sätt, eftersom en tolk inte fanns på plats och romerna bara fick en timme på sig att packa sina saker och lämna lägret.

- Vräkningen är en fortsättning på stadens romfientliga och orealistiska linje som de kört under hela sommaren. De ständiga vräkningarna har endast försvårat romernas liv, men de har inte minskat på lägrena. Alla människor förtjänar en sovplats, säger Markus Himanen från nätverket Fri Rörlighet.

- Det är fråga om trakasserier med rasistiska förtecken, pratet om romernas säkerhet är skrattretande. Romernas levnadsförhållanden i sitt hemland är inte bättre än i Helsingfors, säger Eetu Viren från Fri Rörlighet.

Helsingfors stad har inte uppmärksammat romernas egna önskemål på något sätt, trots att man enligt Finlands egna riktlinjer borde höra företrädare för romerna i saker som berör dem.

- Vi kräver att staden börjar från början med sin rompolitik. Utgångspunkten bör vara ett samarbete mellan romerna, den tredje sektorn och staden. Romerna har upprepade gånger uttryckt en vilja att få arbete och ett ställe att vistas på utan rädsla för vräkning. Vi bör stöda romerna i de här strävandena, säger Viren.
(Av Linn Karlsson)