Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Attentaten stärkte invandrare i Norge

Blommor utanför Oslo domkyrka

Både Socialdemokraterna och Høyre ser ut att gå framåt i det norska kommunalvalet den 12 september medan det populistiska Fremskrittspartiet ser ut att förlora stort.

En avgörande orsak till Fremskrittspartiets kräftgång kan vara det faktum att attentatsmannen Behring Breivik faktiskt en gång var medlem. Nu tycks det finnas väljare som vill bestraffa partiet.

Valet är ändå ett regionalval, vilket innebär att frågor som ligger väljarna nära blir intressanta. På den yttersta högerkanten, där man inte tror på representativ demokrati, vädrar man nu morgonluft.

Enligt Arne Tumyr, ordförande för organisationen SIAN - Stop Islamiseringen Av Norge, finns det ett intresse för invandringskritiken. Många har trots allt förståelse för det som Anders Behring Breivik tänkte och tyckte, också om hans handlande blev extremt.

Muslimernas fel
- Om vi inte hade haft för många muslimerna i Norge som kräver särlösningar på grund av sin våldsamma religion hade detta aldrig skett säger Tumyr.

Från socialdemokratiskt håll har man bett om att attentatet i Norge skulle bemötas med kärlek och debatt. Ironiskt nog ger det också möjlighet för den yttersta invandringsfientliga högern att nu få uttala sin ståndpunkt.

- Norge vill inte bli ett slutet samhälle, trots att man måste hålla kontroll över extremismen, säger den norska utrikesministern, socialdemokraten Jonas Gahr Støre.

Direktör Kari Helene Partapuoli på Antirasistisk Senter i Oslo säger att många norrmän är vänligare mot invandrare och muslimer nu än förr.

Invandrare får mer kontakt med norrmän och folk med utländsk bakgrundkänner sig mer norska än någonsin, säger hon.

(Av Peter Sjöholm)