Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finska EU-parlamentariker ogillar kraven på Grekland

Europarlamentet i Strasbourg,

De flesta finländska EU-parlamentariker kritiserar det sätt på vilket Finland vill få säkerheter av Grekland för det nödlån som Finland beviljar Grekland.

Också europarlamentariker som företräder regeringspartierna Socialdemokraterna och De gröna kritiserar kravet på säkerhet, visar en enkät som Yles nyheter har gjort. Många anser att Finlands rykte som en pålitlig partner har fått sig en törn.

Samlingspartiets europarlamentariker Ville Itälä befarar att bekämpandet av den ekonomiska krisen äventyras om alla medlemsländer börjar kräva bilaterala avtal med skuldsatta länder. Itälä hoppas att man ser över frågan på nytt och överväger vad som verkligen är i Finlands intresse.

Centerns Riikka Manner anser att internationellt kunnande saknas i Finlands agerande. - Ingen verkar veta vad som har avtalats och med vilka instanser som man har pratat, säger hon.

Många av europarlamentarikerna säger att de har blivit tvungna att svara på frågan varför Finland inte vill vara med om att rädda euroområdet. Många tror också att Finlands förhandlingsposition i framtiden försvåras. I höst förestår förhandlingar om såväl lantbruks- som regionstöd.

Också Svenska folkpartiets Carl Haglund tror att uppståndelsen kring Greklandssäkerheterna försvårar Finlands förhandlingsposition.

- Då vi börjar förhandla om den ekonomiska utvecklingen och lantbruksfrågor kommer man inte att förstå eller vilja förstå Finlands specialbehov.

Bara Sannfinländarnas Sampo Terho är nöjd över Finlands nya rykte. - Vi får rykte om oss att vara mera bestämda. Uppståndelsen har mera upprört finländare i hemlandet än utlänningar i utlandet, säger Terho.

Yles finska nyheter har intervjuat alla 13 finländska europarlamentariker utom De grönas Satu Hassi som var på resa.

(Av Maria von Kraemer)