Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Bråket över mellan försvaret och Sisu

Från 2011
Militär terränglastbil av märket Sisu.
Bild: YLE / Tove Virta

Tvisten mellan försvaret och fordonstillverkaren Sisu är över. Parterna har undertecknat ett förlikningsavtal i dag.

Det skedde under ledning av utredningsmannen, bergsråd Jorma Eloranta.

Enligt förlikningsavtalet förbinder sig Sisu att reparera de nu uppdagade och framtida felen enligt garantin. Försvaret å sin sida förbinder sig att betala 700 000 euro utöver den redan utbetalda köpesumman. Med förseningsränta uppgår summan till nästan 800 000 euro .

Tidigare försvarsministern Jyri Häkämies bad i våras Eloranta reda upp problemen som uppstod när staben för Arméns materielverk anklagade Karisföretaget Sisu Defence för leverans av undermåliga lastbilar till försvaret.

"Allvarliga brister"

Försvarets beställningar räddade Sisu i nöden när ekonomin dök 2008 och bilindustrin höll på att gå under.

Men fordonen från fabriken i Karis motsvarade inte alls försvarets förväntningar visade dokument som Yle Västnyland i våras fick ta del av.

Listan på allvarliga brister var lång. Sisubilarna hade problem med startfunktionen, tippanordningarna, stödbalkar som brast, bromsarna, ackumulatorerna, säkerhetsbältena och synbarheten.
- Vi förväntar oss produkter av hög kvalitet. De ska vara trygga för användaren och trygga i trafiken påminde regeringsråd Jouko Tuloisela på Försvarsministeriet.

Sisu gav svar på tal. Sisu underströk att de har följt de uppgjorda kontrakten och de krav som ställts på bolaget.

Från Sisus sida sades också att försvaret har slarvat och inte skött den service de borde ha skött. Bilarna stod i månader i kölden på Karisfabrikens gård. Världens dyraste bilbatterier håller inte om de inte laddas på flera månader.
- Nu får vi skäll för att strömmen tar slut, sade Sisus styrelseordförande Olof Elenius i våras.