Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

SPD mot seger i Berlin

SPD mot seger i Berlin

Socialdemokraterna SPD verkar gå mot seger i delstatsvalen i Berlin. En av valets segrare är också det tyska Piratpartiet, som grundades år 2006 och nu får in de första representanterna i parlamentet.
Vallokalsundersökningar ger SPD ett väljarstöd på omkring 30 procent. Det nya Piratpartiet, som har bildats efter svensk modell, gjorde ett överraskande bra val, och fick ett stöd på 8,5 procent. Partiet kommer för första gången att ta plats i ett delstatsparlament.

Förlorarna Kristdemokraterna CDU gick en aning framåt men det är en klen tröst, eftersom Fridemokraterna FDP, som är koalitionspartner till Merkels kristdemokrater, kommer att hamna under röstspärren på fem procent och falla ut ur delstatsparlamentet.

I år har det redan hållits val i sex tyska delstater. Kristdemokraterna har förlorat i fem av dem, och i fyra val har FDP inte klarat röstspärren.

Berlin fattigt

Socialdemokraterna kommer att fortsätta styra Berlin. Partiets mångårige borgmästare i Berlin, Klaus Wowereit har lyfts fram som möjlig kanslerskandidat i det tyska förbundsdagsvalet om två år.
Berlin är den fattigaste delstaten i Tyskland med en arbetslöshetsprocent på 13, hälften högre än i resten av landet. Delstaten har rekordhöga skulder, 62 miljarder euro.

(Av Anna Savonius)