Nokia får tysk kritik för nedläggning i Rumänien
Det tyska metallfacket IG Metall dömer ut Nokias beslut att stänga sin fabrik i Rumänien. Det är bara tre år sedan Nokia stängde sin fabrik i Bochum och flyttade produktionen till det billigare Rumänien. Och nu drabbas Rumänien av samma sak. En skandal, säger en talesman för IG Metall.
Nokia meddelade på torsdagen att den relativt nya fabriken nära Cluj i Rumänien läggs ned och upp till 2 200 anställda drabbas. Produktionen kommer i stället att flyttas till Asien.
Beslutet har betydande följder för Rumäniens ekonomi. Nokia var i fjol näst största enskilda exportör i landet.
Enligt nyhetsbyrån AFP har Nokia satsat omkring 60 miljoner euro i Rumänien. Därtill säger lokala myndigheter att de har satsat 15 miljoner euro på infrastruktur i närheten av fabriken.
Bochum lider forfarande
Hur stora kompensationer Nokia kommer att stå för klarnar senare. Då Nokia stängde fabriken i Bochum 2008 för att i stället öppna nytt i det billigare Rumänien betalade bolaget kompensation på drygt 30 miljoner euro.
Trots detta har Bochum inte repat sig från nedläggningen, säger det tyska metallfacket IG Metalls talesman Ulrike Kleinebrahm. Hon säger att hon och flera andra i Bochum nog minns 2008 och därför vet vad man nu måste gå igenom i Rumänien.
Av de 2 300 som blev arbetslösa 2008 har 1 900 fått nytt jobb, men omkring 400 personer går fortfarande arbetslösa, framhåller Kleinebrahm.
Hon säger att det kan hända att Nokia har ekonomiska problem, men att stänga en hel fabrik är skandal.
Inga lärdomar av Bochum
Enligt henne verket det som om man på Nokia inte lärt sig ett skvatt av det som hände i Bochum. Då hade man kanske hanterat det som nu händer i Rumänien på ett annat sätt, säger IG Metall-talesmannen.
Nokia utsattes för en proteststorm både bland den tyska allmänheten och bland tyska politiker då man meddelade att fabriken i Bochum läggs ned, vilket enligt bedömare fortfarande påverkar Nokias image i Tyskland.
Speciellt kritiserades Nokias sätt att meddela om nedläggningen. Beskedet kom utan diskussion och utan att högsta ledningen ville uttala sig, vilket inte är praxis i Tyskland.
Nokia medgav senare att informationsstrategin i Tyskland hade misslyckats och att varumärket skadats.
Johnny Sjöblom
Patrick Holmström
(Av Patrick Holmström)