Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Facebook lagrar raderade uppgifter

Uppdaterad 26.05.2012 15:58.
Spionprogrammen ökar i Facebook.

En grupp österrikiska aktivister har fått världens största sociala nätverk Facebook att avslöja vad man kan hitta i Facebooks användarregister.

Facebooks högkvarter för operationer utanför USA finns på Irland. Därmed måste bolaget följa europeisk dataskyddslagstiftning.

EU-medborgare har rätt att kräva att företag lämnar ut alla uppgifter som de har lagrade om en själv, framhåller aktivisten Max Schrems, som studerar juridik i Wien.

Han krävde Facebook på sina egna uppgifter och fick en rapport på 1 200 A4-sidor.

Rapporten innehåller ingående detaljer. Bland annat vilka datorer och telefoner Schrems har loggat in från, hans meddelanden, statusuppdateringer, fotografier osv.

Det visar sig att Facebook också fortsätter att lagra sådana uppgifter som användaren själv har raderat. Facebook tar alltså inte bort informationen, utan gömmer den bara. Schrems är oroad över riskerna och har med gruppen Europe versus Facebook lämnat in 22 klagomål till dataskyddsmyndigheten på Irland.

Schrems jämför Facebook med ett postkontor som öppnar alla dina brev och tar kopior, som lagras och används för postens egna syften.

Han vill att användarna ska få mera kontroll över hur uppgifterna lagras och används och anser att det också är vad europeisk lagstiftning kräver av Facebook.

Den irländska dataskyddsmyndigheten har meddelat att klagomålen kommer att undersökas grundligt. Bland annat har myndigheten meddelat att man ska göra granskningar på Facebooks högkvarter.

Det är tuffa åtgärder och Max Schrems tror att Facebook tvingas göra en hel del ändringar för att uppfylla de europeiska dataskyddskraven.
(Av Patrick Holmström)