Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

YLE FST5 blir Yle Fem

Yles svenska tv-kanal YLE FST5 byter namn till Yle Fem. Det nya kanalnamnet tas i bruk i början av mars, i samband med att hela Yles visuella uttryck förnyas. Alla Yles kanaler får då nytt grafiskt utseende och nya varumärkesattribut.
Kolumn
Efter en snabb men effektiv utredningsprocess, har vi kommit till att namnet FST5 kan och bör bytas ut, skriver mediechef Mary Gestrins angående namnbytet. Läs kolumnen
Svenska Yle har låtit undersöka FST-namnets betydelse för publiken genom undersökningar i olika fokusgrupper och namnfrågan har också diskuterats internt.

För många är FST en bokstavskombination snarare än ett namn. Varken bland vår personal eller i olika fokusgrupper möttes tanken på namnbyte av protester. Istället satte frågan i de flesta fall igång en kreativ tankeprocess - vilket namn kunde vara bättre, vad måste kanalens namn förmedla? - säger mediechef Mary Gestrin.

Namnbeslutet fattades av Svenska Yles ledning i samarbete med Yles verkställande direktör, Lauri Kivinen.

Namnet måste förmedla innehållet: Vi talar om den svenska tv-kanalen i Finland, om en Yle-kanal, om en kanal som riktar sig till alla finländare, och som alldeles speciellt fokuserar på finlandssvenskar och tvåspråkiga. Det tycker vi Yle Fem gör, konstaterar Svenska Yles direktör Annika Nyberg Frankenhaeuser.

Läs mer om FST5 i arkivet

(Av Sara Langh)