Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Mario Draghi tar över som ECB-chef

Mario Draghi

Mario Draghi inleder i dag sitt jobb som chef för Europeiska centralbanken. Draghi efterträder Jean-Claude Trichet som har lett ECB i åtta år.

Draghi - eller Super Mario som han kallas efter en figur i ett videospel - tar över när euroområdet befinner sig i sin svåraste kris. Men Draghi borde veta vad han ger sig in i. Som chef för den italienska centralbanken har han suttit i Europeiska centralbankens råd i fem år tillsammans med bland andra Erkki Liikanen från Finlands Bank.

Det är ECB:s råd som fattar beslut om räntorna. Rådet sammanträder för första gången under Draghis ledning på torsdag. Marknaden tror att rådet redan då fattar beslut om en sänkning av ECB:s viktigaste styrränta, som nu ligger på 1,5 procent.

När Mario Draghi har tillträtt som chef för ECB, kommer totalt tre personer i ECB:s ledning från Italien. Det har lett till irritation i framför allt Frankrike, som förlorar en post när Jean-Claude Trichet lämnar ECB.

Alla euroländers centralbankschefer har en plats i ECB:s råd. Rådet består dessutom av de sex medlemmarna i ECB:s direktion, som leder det dagliga arbetet. En av direktionsmedlemmarna är italienaren Lorenzo Bini Smaghi.

Tippningen var att Bini Smaghi skulle utnämnas till chef för den italienska centralbanken. Då skulle Bini Smaghi ha lämnat ECB:s direktion.

I stället var det Ignazio Visco som blev centralbankschef i Italien och Bini Smaghi sitter åtminstone tillsvidare kvar i direktionen. Det betyder att såväl Draghi, Visco och Bini Smaghi sitter i ECB:s råd, medan bara en person kommer från Frankrike.

Strängt taget ska nationalitet inte ha någon betydelse i ECB. I praktiken har det visat sig svårt för euroländerna att sluta tänka i nationella banor.
(Av Lasse Gustafsson)