Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Wahlroos: Människor behöver faktiskt bo

Från 2011

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos viftar bort den svenska kritiken mot vd:n Christian Clausens lyxvåning och furstliga pensionsavtal.

I en kommentar till SVT Rapport säger Wahlroos att Clausens lägenhet på Östermalm i Stockholm kostar Nordea runt 500 000 kronor om året. Det blir billigare för banken än att hyra en lägenhet.

- Det kan vara svårt för er svenskar att minnas att Clausen faktiskt inte är svensk, han har ett hem i Köpenhamn. Människor behöver faktiskt bo. 250 kvadratmeter låter kanske mycket för en redaktör, men Clausen leder faktiskt Europas femte största bank, säger Wahlroos.

Han tycker inte att vd:n ska behöva betala för sin bostad med egna pengar.

- Jag skulle gärna höja Christian Clausens lön, så att han kunde köpa fler lägenheter i Stockholm om han så vill.

Nyheten om lägenhetsköpet presenterades på torsdagen av Svenska Dagbladet. Dessutom kunde SVT berätta att Clausens pensionsavtal garanterar honom cirka 100 miljoner kronor (11 miljoner euro), när han väl pensioneras från sin tjänst.

Samtidigt är Nordea i färd med att minska sin personal med 2 000 anställda i fyra länder. Hur personalen och kunderna i ett sådant läge ställer sig till Clausens förmåner är ändå inget som Wahlroos oroar sig över:

- Det beror mycket på hur ni journalister vill framställa saken. Om ni försöker göra en skandal av att vd:n får en pension, som i procent av hans nuvarande lön faktiskt är lite lägre än vad svenskar i allmänhet får - då kan ni naturligtvis åstadkomma en storm.
Läs också: Nordea skär ned och köper lyxbostad åt vd
Läs också: SVT: Nordeas fonder olönsamma
(Av Sara Langh)