Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tobakslagen ändrar på rökarnas beteende

Från 2011
Bild: EPA/J.C. HIDALGO

Finländarnas attityd till tobaksrökning har genomgått en stor förändring.

Rökande är i allt större utsträckning en privat och personlig angelägenhet, och dess betydelse för den sociala samvaron har minskat. Det visar en trendanalys som politices doktor Martti Puohiniemi har gjort på uppdrag av hälsoorganisationen Finlands ASH.

Enligt studien har rökning blivit ett icke önskvärt fenomen hos den stora publiken, vilket innebär att man närmar sig målet med kampanjen "Ett Rökfritt Finland". Exempel från den närmaste kretsen och från samhällets auktoriteter är det mest effektiva sättet att påverka ungdomar som röker eller står i beråd att börja röka, konstaterar Puohiniemi.

Under den period studien gäller, 2002-2010, skedde en radikal förändring i inställningen till rökning. Ett viktigt skäl var de skärpta tobakslagarna. Framför allt förbudet mot rökning på restauranger har gjort både personal och restauranggäster alltmer välvilligt inställda till att leva rökfritt.

De nya lagändringarna har synts mycket i medierna och debatterats intensivt. Innan lagarna trätt i kraft har tongångarna ofta varit mycket kritiska. Efterhand har den positiva synen segrat, och kritiken förvandlats till enstaka kommentarer på debattforumen.

Att rökningen blivit en mer personlig fråga har enligt Puohiniemi också haft oönskade följder. Bland ungdomar har tobaken fått en starkare koppling till hedonism. Och med tanke på att tobak av hävd skapat sammanhållning inom grupper, kan rökande i framtiden bli ett en metod för protest mot samhället och värn av individens frihet. Det rör ändå bara en liten grupp finländare, konstaterar Puohiniemi.
(Av Stefan Nordgren)