Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland & Sverige gemensamt mot EU-lantbrukspolitik

Finland och Sverige kommer att samarbeta för att påverka EU-kommissionens förslag till reform av unionens jordbrukspolitik för åren 2014-2020.

Det har förekommit missnöje i båda länderna, bland annat med kravet på att en gröda på grund av ekologiska orsaker ska få utgöra högst 70 procent av den odlade arealen, och att det ska odlas minst tre grödor.

Jord- och skogsbruksministeriet och Landsbygdsdepartementet i Sverige har därför fört diskussioner om att gemensamt driva ländernas intressen. Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson och jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen (Saml) träffas på måndag i samband med jord- och skogsbruksministrarnas möte i Bryssel för att diskutera frågan vidare.

- Vi diskuterar med Sverige och sedan med alla andra EU-länder för att reda ut om vi kan hitta en majoritet eller gemensam åsikt, säger Koskinen till Svenska Yle.

Koskinen säger sig förstå varför kommissionen vill göra jordbrukspolitiken grönare.

- Vi förstår att vi måste ha element för hur vi kan göra jordbrukspolitiken grönare, men vi måste hitta på hur vi kan göra det på ett konstruktivt sätt.
(Av Patrick Holmström)