Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Myntti för radikal för Vbl

Från 2011
Författaren Kenneth Myntti
Bild: Emilia Myntti/Söderströms

Vasabladet vill inte längre ha Kenneth Myntti som ledarskribent. Myntti fick beskedet av chefredaktör Camilla Berggren i går.

Berggren berättar för Yle Nyheter att hon har diskuterat Mynttis position på ledarredaktionen från och med att hon tillrädde som chefredaktör tidigare i höst.

Olika linjer om tvåspråkighet

- Mynttis och mina åsikter då det gäller tvåspråkigheten har inte alltid stämt överens, säger Berggren men understryker att hon uppskattar Myntti som debattör och vill att han ska fortsätta skriva om svenskans ställning - men i kolumnform. Enligt Berggren har linjen i fråga om tvåspråkigheten på ledarplats i Vasabladet varit för spretig.
- Myntti är mera Myntti än Vasabladet när han skriver, säger Berggren. Hon vill absolut ha kvar Myntti som debattör på tidningen och tycker att det är bra att han är omstridd.

Myntti förvånad
Kenneth Myntti verkar själv minst sagt förvånad. Avpolletteringen kom som en total överraskning, säger han själv.
Kenneth Myntti säger att han inte känner till Vasabladets nya linje i språkfrågan. Något sådant papper har Berggren inte presenterat. Det fanns det däremot under förra chefredaktören, en linjedragning som omfattades av alla.

När Camilla Berggren i går erbjöd Kenneth Myntti jobb som reporter uppger han själv att han tackade nej. I dag har han fått erbjudande från Österbottens tidning om att bli chef för samhällsredaktionen.
- Jag funderar på saken, säger Myntti. Han har också varit i kontakt med facket, men inte fått något besked om hur man ser på Vasabladets agerande.

- Myntti är perfekt på samhällsredaktionen med sitt breda kontaktnät. Vi behöver samhällsreportage med helikoptersyn, säger Berggren och tillägger att Vbl och ÖT vill höja nivån på reportagen och intervjuerna.

För Vasabladet är det också viktigt att ledarskribenterna har ett Vasaperspektiv. Myntti är bosatt i Jakobstad och har tidigare varit Vasabladets lokalreporter i Jakobstad.

- För Vasabladet är Vasa och Korsholm vårt kärnområde, säger Berggren.

Kvinna i ledarredaktionen

Camilla Berggren förnekar att påtryckningar utifrån skulle ha lett till beslutet att flytta bort Myntti från Vasabladets ledarredaktion.

I stället för Myntti kommer Viveca Dahl att bli ledarskribent och Berggren är nöjd med att därmed få in en kvinna i ledarredaktionen. Dahl har tidigare tillfälligt hoppat in på ledarredaktionen.

Myntti har nyligen återkommit från Sydtyrolen i norra Italien och skriver på ett reportage om den tyska minoriteten. Det skulle bli en ledare också, men efter att tidningens ledning intagit en ny språklinje lär inte den ledaren bli skriven.

(Av Sara Langh)