Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Carl Bildt tror att euron blir aktuell i Sverige

Från 2011
Sveriges utrikesminister Carl Bildt
Bild: EPA / Julien Warnand

Sverige är redo för en folkomröstning om att införa euron inom några år. Det säger den förre statsministern och nuvarande utrikesministern Carl Bildt i en intervju för Dagens Industri.
Bildt påminner om att läget i Europa i början av 1990-talet då euron infördes som gemensam valuta var något av ett "hela havet stormar" på valutamarknaden. Det hade förr eller senare slitit sönder den inre marknaden och också den största orsaken till att euron kom till.
Sverige borde ha gjort som Finland
Enligt Bildt borde Sverige ha gjort som Finland och gått med i valutaunionen från början. Han tycker att det var ytterst beklagligt att ja-sidan förlorade i folkomröstningen 2003 vilket ledde till att landet behöll kronan.
Euroländerna tar över beslutsfattandet
Den svenska regeringen sägs vara oroad över utvecklingen inom EU och speciellt den linje som Frankrike representerar. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har velat dela upp EU i två delar. I den modellen skulle EU:s inre krets bestå av de 17 euroländerna, medan de övriga inklusive Sverige skulle bilda en egen grupp. Enligt Bildt är risken stor för att de 17 euroländerna tar över beslutsfattandet för hela den inre marknanden.

(Av Ann-Christine Karhu)