Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldet intog Kairo efter skymning

Från 2011
Bild: EPA/MOHAMED OMAR

Våldsamheterna mellan demonstranter och militärrådets styrkor i Egyptens huvudstad Kairo fortsatte under onsdag kväll, trots militärrådets löften om att ge efter för demonstranternas krav. Tårgasen som används mot demonstranterna misstänks innehålla nervgas.

Demonstranter har vittnat om att de drabbade faller ihop - till synes livlösa - och att det är svårt att väcka dem igen.
Gasen som används anses vara mycket starkare än vanlig tårgas.

FN:s människorättskommissarie Navi Pillay krävde en snabb, oberoende utredning över våldet mot demonstranterna och kritiserade säkerhetsstyrkorna för att förvärra läget i stället för att lugna folkmassorna.

Sammandrabbningarna har pågått i fem dagar och har enligt en människorrättsgrupp krävt 38 dödsoffer sen i lördags.

Burop på Tahrirtorget
På tisdagen hann demonstranterna redan fira sin seger på Tahrirtorget i Kairo, men protesterna trappades upp i Kairo och i mindre städer på landsorten.

Militärrådets ledare Mohammed Tantawi lovade att ge i från sig makten redan i juli eller kanske till och med tidigare, om folkomröstning ordnas. Tantawi lovade att bilda en ny regering och gav en tidtabell för presidentvalet. br>

Men det här övertygade inte egyptierna, som vill att militärledningen omedelbart ger makten till ett civilt styre.

Militärstyrd regering räcker ej
Förslag om en folkomröstning förvånade egyptierna eftersom det hålls parlamentsval inkommande måndag. Det uppfattades som ett steg närmare inbördeskrig i ett skede då landet allra mest behöver ett styre som betonar samhörighet och harmoni.

Regeringen, som var ihopsatt av militärrådet, avgick på tisdagen. br>

Läs också: Militärrådet i Egypten ger efter

(Av Linn Karlsson)