Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Enhällighet eller nej tack"

Finansminister Jutta Urpilainen säger beträffande EU:s permanenta krismekanism ESM att det endast finns två alternativ: Antingen fattas ESM-besluten enhälligt eller så stannar Finland utanför. Enligt Urpilainen är det naturligt att Finland, som skött sina ärenden väl, har en del villkor. Finland är ett litet land och det är viktigt att vi respekterar demokratin, i synnerhet i frågor som gäller stora pengar och ekonomiska förpliktelser, säger Urpilainen. På frågan om Finland håller på att hamna i utkanten av EU svarade hon så här:
- Nej, absolut inte. Finlands inflytande är stort just nu, beroende på att vårt land skött sin ekonomi väl. Därför lyssnar man på oss. I övrigt ansåg finansministern att nattens beslut vid EU-toppmötet är rätt rimliga. Det är bra att Internationella Valutafondens roll stärks och placeraransvaret ökar, sade Urpilainen.
I går meddelade statsminister Katainen sina kolleger i EU att det strider mot Finlands grundlag att - med majoritetsbeslut - dela ut pengar ur krisfonden till krisdrabbade länder. Alla andra länder hade varit redo att avstå från kravet på enhälliga beslut.

(Av Sara Langh)