Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Caremas ägare slopar kritiserat skatteupplägg

Från 2011
Åldring med rollator

Det skandalomsusade svenska vårdbolaget Carema Cares vinst kommer i framtiden att stanna och beskattas i Sverige. Det lovar ägarna - riskkapitalbolagen Triton och KKR.

Genom interna lån och låneavdrag har vårdkoncernen Ambea tryckt ned sina officiella vinster och därmed undvikit att betala en hel del skatt i Sverige och i Finland. Men då det gäller koncernens rikssvenska vårdbolag Carema Care, så ska dess vinster från och med nu stanna i Sverige och beskattas där, utan att förminskas med hjälp av avancerad skatteplanering. Det säger en av ägarna, riskkapitalisten Magnus Lindquist.

- Vi har i samtal med boende, anhöriga, medarbetare, uppdragsgivare och politiker under de senaste veckorna kommit fram till att skatteupplägget som vi har, även om det följer svensk lagstiftning, inte anses vara lämpligt och inte är lämpligt för ett vårdbolag som driver äldreomsorg.

Vårdkoncernens ägare vill genom skattebeslutet be om ursäkt av alla som har drabbats av missförhållanden på dess äldreboenden i Sverige. Man vill samtidigt att den rikssvenska debatten flyttar fokus från skatter till vårdens kvalitet.
Påverkar inte Finland

Men ägarnas beslut påverkar inte det finländska vårdbolaget Mehiläinen som ingår i samma koncern. Det säger bolagets styrelseordförande Matti Bergendahl. Mehiläinen kan alltså fortsätta att använda skatteknep såsom ränteavdrag för att minska på de skatter man betalar till den finska staten. Helt lagligt visserligen, men oetiskt anser vissa.

Riskkapitalisten Lindquist lovar ändå att vårdkoncernen Ambea härnäst också kommer att se över hur Mehiläinens vinster och skatter ska hanteras i framtiden. Vad det kommer att innebära i praktiken är ännu oklart.

(Av Henrika Juslin)