Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wikipedia stängs i protest mot lagförslag

Från 2012
Bild: Yle Uutisgrafiikka

Det webbaserade uppslagsverket Wikipedias engelskspråkiga version är ur bruk under onsdagen. Det är en protest mot den lag mot piratkopiering som bereds i den amerikanska kongressen.

Internetjättarna Wikipedia, Google, Twitter och Yahoo motsätter sig lagen och varnar för att den möjliggör censurerande av internet.

I ett öppet brev som publicerades i december varnade internetjättarna för att USA:s regering efter att lagen trätt i kraft kommer att kunna censurera internet på samma sätt som Kina, Malaysia och Iran nu gör.

President Barack Obamas styre meddelade under veckoslutet att man i samarbete med kongressen nu funderar på hur lagen kunde utformas så att den tryggar yttrandefriheten och integritetsskyddet, samtidigt som den skulle få ett stopp på piratkopiering.

Wikipedia-grundare: Säg er åsikt om lagförslaget
Jimmy Wales som hör till Wikipedia-grundarna skrev på måndagen i ett Twitter-meddelande att uppslagsverkets engelskspråkiga version är ur bruk hela onsdagen. Han uppmanar alla studerande att göra sina läxor i tid. Avbrottet börjar klockan sju på morgonen finsk tid och räcker i 24 timmar.

Jimmy Wales uppmanar också alla Wikipedia-användare att ta kontakt med USA:s representanthus och kongressens medlemmar och berätta vad de tycker om lagförslaget.

Wikipedia har varit i bruk i 11 år och innehåller över 20 miljoner artiklar på 282 olika språk.

(Av Linn Karlsson)