Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Haavisto tvåa i Yle-gallup - Niinistö tappar stort

Från 2012
Bild: Yle

De grönas Pekka Haavisto ser ut att gå till andra omgången tillsammans med Samlingspartiets Sauli Niinistö i presidentvalet på söndag. Det visar Yles nyaste gallup.

Haavisto får ett stöd på 12 procent, mot 10 procent för Väyrynen som ligger trea. Niinistö ligger fortfarande som klar etta med ett väljarstöd på 29 procent.

Jämfört med den förra gallupen som publicerades i början av januari, har Haavistos stöd stigit med fyra procentenheter och Väyrynens med två. Niinistös stöd har minskat med åtta procentenheter. Antalet osäkra väljare har stigit med en procent.

Haavisto har speciellt fått nya anhängare från SDP och Vänsterförbundet, medan Väyrynen samlar röster från Sannfinländarna.

Sannfinländarnas Timo Soini får i mätningen ett väljarstöd på 6 procent. Socialdemokraternas Paavo Lipponen landar på 5, Vänsterförbundets Paavo Arhinmäki på 4, Sfp:s Eva Biaudet på 2 och Kristdemokraternas Sari Essayah på 2 procent.

Soinis popularitet har minskat med en procentenhet, medan Lipponens och Essayahs stöd har ökat med en procentenhet. Arhinmäkis och Biaudets stöd är oförändrat.

Opinionsmätningen utfördes av Taloustutkimus den 10-18 januari. 1 457 personer deltog. Felmarginalen är 3 procentenheter åt vardera hållet.

Osäkra gallrades bort

I den här undersökningen mättes också hur många som är säkra på att de ska rösta. Av de 1 457 tillfrågade säger 1 345 att de har förhandsröstat eller att de nästan eller helt säkert tänker rösta på valdagen.

Enligt undersökningsledare Jari Pajunen får man bäst fram det verkliga kandidatunderstödet genom att räkna bort de personer som inte är säkra på att de kommer att rösta.

Hela 26 procent av de tillfrågade i opinionsmätningen vet inte ännu vem de ska rösta på eller vill inte uppge sin kandidat. Värt att notera är ändå att av alla de som i gallupen har svarat "jag vet inte", så har var tionde redan förhandsröstat. Det innebär att de inte vill säga vem de har röstat på.

En andra omgång trolig

Av alla de som svarat i gallupen uppger 986 sin kandidat. Av de säkra väljarna får Niinistö 42 procent, Haavisto 18, Väyrynen 14, Soini 8, Lipponen 7, Arhinmäki 5 och Biaudet och Essayah båda 3 procent.

Jämfört med den förra gallupen i början av januari har Niinistös stöd i gruppen säkra väljare minskat med 10 procent, och det verkar som om presidentvalet inte kommer att bli klart i första omgången.

Av de som namngett sin kandidat har Haavistos stöd ökat med sex procentenheter och Väyrynens med tre procentenheter. Haavisto och Väyrynen framstår som de mest troliga kandidaterna för en andra omgång tillsammans med Sauli Niinistö.

Av de andra andra kandidaterna har Soinis stöd minskat, Lipponens har stigit lite och Arhinmäkis stöd är oförändrat. Essayahs är nu jämsides i gallupen med Biaudet.

Läs också: Yle erbjuder omfattande valresultatservice

(Av Lotta Staffans)