Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ekonomi och ensamhet är problem för många äldre i Österbotten

Från 2012
Gammal människas händer
Bild: Yle

Många äldre i Österbotten har problem med att få vardagen att gå ihop ekonomiskt. Många äldre kvinnor känner sig också ensamma och har svårt att hitta tid för alla hushållssysslor. Bland annat det här framkommer i färsk undersökning.

Det tvärvetenskapliga samarbetsprojektet Gerda Botnia presenterade sitt forskningsresultat under ett seminarium på onsdagen. Gerda Botnia fokuserar på äldres livsvillkor och samlar forskare från yrkeshögskolan Novia, Åbo Akademi och Umeå universitet. Undersökningar har gjorts bland äldre i Österbotten och Västerbotten. Dessutom visar en av undersökningarna gjord av Sirkku Säätelä att allt fler äldre personer är undernärda.
- Vi har publicerat våra resultat i olika medier och för olika målgrupper. En del respons har vi fått, både från äldre och från personer inom vårdyrket. Vi hoppas på att nå ut till ännu fler, säger projektledare Susanne Jungerstam.
Undersökningar inom Gerda Botnia har gjorts 2005 och 2010. Fler undersökningar planeras 2015. Nästan 200 personer deltog i gårdagens seminarium.

(Av Malin Hulkki)