Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Demonstrationer med tårgas i Bahrain

Från 2012
Demonstranter möter pansarfordon i Manama
Bild: Marzen Mahdi/ EPA

Läget i det lilla kungadömet Bahrain är spänt i dag. Den shiamuslimska oppositionen har uppmanat till nya stordemonstrationer för att markera att det gått ett år sedan de regimkritiska demonstrationerna inleddes.

Polisen i Bahrains huvudstad Manama har skjutit tårgas och gummikulor mot demonstranterna som gett sig ut på gatorna.
Polisen har spärrat av stora delar av centrala Manama, särskilt området runt Pärlrondellen som i fjol våras ockuperades av demokratiaktivister. Protestlägret stormades brutalt av säkerhetsstyrkorna i mars och minst 35 människor miste livet.

I dag har regimkritiska protester hållits i shiamuslimska förorter till huvudstaden Manama. Aktivister har försökt ta sig förbi polisens barrikader. Det har rapporterats om sammandrabbningar i förorterna men i centrum har läget hållits lugnt.

Inget har förändrats

För ett år sedan när mestadels shiamuslimska aktivister drog ut på gatorna i Manama protesterade de mot långvarig diskrimering av den shiamuslimska befolkningen. 70 procent av befolkningen är shiamuslimer medan landet styrs av den sunnimuslimska eliten, kungafamiljen al Khalifa.

Protesterna slogs ner men missnöjet har fortsatt att bubbla under ytan. Oppositionen menar att inget har ändrats trots löften om reformer.

Kung Hamad bin al Khalifa har bland annat lovat att ställa till svars de ansvariga för fjolårets dödsfall, att förstörda shiamuslimska moskéer ska byggas upp och att alla de tusentals shiamuslimer som avskedades ska få tillbaka sina jobb.

Inga av löftena har infriats och i fjol dömdes kring 20 läkare och sjukvårdspersonal till långa fängelsestraff för att ha vårdat skadade mänskor under protesterna.

Geopolitik styr väst

Våldsamma sammandrabbningar mellan säkerhetstyrkor och shiamuslimska aktivster har fortsatt i Manamas mindre förorter. Det oroliga läget har lett till ökade spänningar mellan vanliga sunni- och shiamuslimer.

Abdulhadi Khalaf, forskare på centrumet för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, säger att det som skrämmer oppositionen mest är att västvärlden blundar för sitt eget hyckleri; Det går bra att stöda syriska demokratiaktivister men inte bahrainska.

Detta trots att både syriska och bahrainska demokratiaktivister kämpar för demokrati och mot envälde, i Syriens äfall familjen al-Assad, i Bahrain familjen al Khalifa, säger Khalaf.

Västvärldens inställning bottnar i geopolitik. Bahrain är strategiskt viktigt för USA som har en militärbas i landet. För Saudiarabien och andra sunnimuslimska Gulfstater är det viktigt att det bahrainska shiamuslimska upproret inte sprider sig över gränsen. Därför skickade Saudiarabien sina styrkor till Bahrain för att hjälpa regimen slå ner protesterna.

Det shiamuslimska Iran spökar i bakgrunden. Teheran ser protesterna i Bahrain som en möjlighet för Iran att öka sin roll i regionen.

Det är viktigt att skilja åt de geopolitiska intressena och lyssna på bahrainiernnas krav, säger Khalaf.

- Deras krav är inte att bli socialister eller fundamentalistiska muslimer, utan ett konstitutionelt kungarike som kungen en gång har lovat.

(Av Ann-Lis Fredriksson)