Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Svensk forskare: Ät mer kanin

Från 2012
Bild: Yle

En svensk vilt- och fiskeriforskare föreslår att det ska odlas kanin för att minska på miljöbelastande köttproduktion som nöt och broiler. Kaninproduktion skulle kunna vara ett bra komplement för bönder, säger han.

Kaniner är däggdjurens fiskar, framhåller Carl-Gustaf Thulin, föreståndare på Centrum för vilt- och fiskforskning vid Sveriges lantbruksuniversitet till tidningen Sydsvenskan. Enligt honom äter de grovfoder och omvandlar det effektivt till proteiner.

För närvarande odlas kanin för köttproduktion främst i Spanien, Frankrike och Italien. Thulin framhåller att det i dessa länder är ett mycket uppskattat matkött.

Thulin tycker att vi ofta fjärmar oss från köttets ursprung, från närheten till livet och döden.

Han påpekar att vi ”gosifierar” djuren, tycker att de är gulliga och sedan stoppar i oss en kycklingfilé där någon annan har gjort ”the dirty work”.

Äter vi kött måste vi också se kopplingen att djur är mat, säger han.

(Av Patrick Holmström)