Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Farligt att jobba i pizzeria?

Från 2012
Kebab är populär snabbmat
Bild: Yle/Jesper Alm

De många företagarna med utländsk bakgrund som driver pizza- eller kebabrestauranger har länge varit de som stått i första ledet då de handlar om att utsättas för rasistiska kommentarer.

Under kvällar och helger kan berusade kunder uppträda aggressivt, men sällan händer det att det situationen blir direkt hotfull, säger ägaren till kebabrestaurangen Eerikin pippuri i Helsingfors.

- Det är inte ett stort problem vi har, största delen av våra kunder är på gått humör då de kommer hit. Små problem har vi regelbundet, främst med berusade kunder. Väldigt sällan är de öppet rasistiska mot personalen, säger ägaren Cetin Harmas.

Tar inga risker

Det finns kameraövervakning på restaurangen och alltid minst två personer bakom disken. Abbas, som jobbar kvällar, säger sig aldrig ha fått höra rasistiska kommentarer.

- Jag försöker hantera personer som försöker skapa konflikt så att det inte blir bråk, kunderna är viktiga för oss. Jag talar med honom eller henne, frågar vad problemet är och förklarar att det inte finns någon anledning att bli arg. Om det blir bråk ringer jag polisen, men det händer bara någon gång per år, säger Abbas.

Ägaren Harmas kan tänka sig att personalen kan känna sig mer otrygg på ett mindre och inte lika etablerat företag. Speciellt om det bara är en person som ensam sköter ruljansen om kvällarna.

- Jag har sagt till personalen på mina restauranger att de inte ska ta några risker då det uppstår en hotfull situation. Hellre förlorar vi pengar eller mat än att något värre händer, säger Harmas.

Finland har förändrats

Harmas är ursprungligen från Turkiet och största delen av hans anställda har utländsk bakgrund. Han berättar att han upplever att attityden gemtemot utlänningar har ändrats under hans 21 år i Finland. Det har bara blivit bättre och Finland känns mycket tryggare än andra länder i Europa, säger Harmas och tänker främst på Holland som han besökte nyligen.

Då han grundade sitt företag för 15 år sedan fick det namnet Eerikin Pippuri med tanken om att gatans namn skulle knyta restaurangen till platsen, Eriksgatan. Pippuri kommer från turkisk peppar och syftar till hans hemland och maten.

- Då undvek jag att ha ett alltför skrikande utlänskt namn. Om jag skull döpa restaurangen nu skull jag kalla den Eerikin turkinpippuri (sv. Eriks turkiska peppar) för det skulle finländarna nog kunna hantera nu, säger Harmas.

(Av Linn Karlsson)