Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stiltje i Norra hamnen i Ekenäs

Från 2012
Bild: Yle/Veronica Montén

De storstilta planerna i Norra hamnen i Ekenäs stampar på stället. Diskussionerna mellan Raseborgs stad och intresserade entrepenörer ledde ingen vart och planeringen har nu drygt ett halvt år legat på is. I vår ska planeringsarbetet fortsätta säger stadsdirektör Mårten Johansson.

Planen har varit att Norra hamnen inom några år ska förvandlas till ett nytt attraktivt område med bostäder, affärer, torg och strandpromenader. I stadens strategi står det att försäljningen av byggrätter i Norra hamnen ska ge staden inomster på 3 mijloner under åren 2012 till 2015.

Byggföretagen som visat intresse för projektet och diskuterat med staden har kritiserat planen för Norra hamnen på flera punkter. Bland annat anser de att planeringen inte motsvarar förväntningarna på havsnära boende då alla bostadsbyggnader inte har direkt kontakt till havet. Dessutom ser byggföretagen negativt på att husen ska byggas i tre våningar och på att detaljplaneringen inte arktiektoniskt går ihop med arktiekturen i Gamla stan och på Slottsbacken. Byggföretagen anser att staden borde göra förändringar i detaljplanen för området om projektet ska förverkligas, men det stämmer inte nödvändigtvis, säger Raseborgs stads direktör Mårten Johansson.

- Vi har försökt titta på om det behövs förändringar i detaljplanen för att förverkliga projektet med de entrepenörer som har visat intresse. Vi har haft 6 olika intressenter. Nästan alla har sagt att detaljplanen behöver ändras men det är vi kanske inte så säkra på.
I slutet av mars eller början av april tror Johansson att planeringsarbetet kommer igång igen.
- Vi måste besluta på vilket sätt vi bygger. Vilka reglerna är för dem som får ge ett anbud eller ska vi göra det i egen regi. Det gör vi först men sedan tar ju nog projektet flera år.

I våras föreslog tekniska direktören att staden ändrar detaljplanen enligt entrepenörernas önskemål. Men stadsstyrelsen remitterade ärendet.

(Av Petra Thilman)