Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kosthållschefen vill ha många kök i Raseborg

Från 2012
Köket i Landsängens daghem är planerat för 70 portioner per dag, men tillreder i dag mer är tredubbelt antal portioner.
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Renovera och förstora de kök som redan nu finns i Raseborg. Det föreslår kosthållschef Tove Damén-Wikholm. Direktionen för intern service behandlar ikväll(2.2.2012) Damén-Wikholms färska rapport om kosthållet i Raseborg.

Kökshållschefen vill att flera av köken renoveras och att en del av dem byggs om till mindre centralkök. Mindre kök kunde bli utdelningskök enligt rapporten. På så sätt kunde personalkostnaderna minskas. Kostnadsuträkningar för tillbyggen och renoveringar saknas än så länge helt och hållet i kosthållschefens rapport.

Många magar ska mättas
Raseborgs stad har 16 olika kök som finns i skolor, daghem och ålderdomshem. Köken sysselsätter sammanlagt runt 90 heltidsanställda som producerar 5000 portioner mat varje dag. Nu försöker staden hitta den mest ändamålsenliga och ekonomiskt fördelaktiga lösningen för sitt köksnätverk.

Det finns ett motförslag...
Tvärtemot kosthållschefens förslag visade en konsultrapport i augusti att ett enda storkök är det bästa och det mest ekonomiskt fördelaktiga altenativet. I konsultrapporten fanns en modell med ett stort centralkök för hela Raseborg och en annan modell med tre centralkök. Staden skulle spara långt över en miljon euro hette det i konsultrapporten.

Förslaget inför mötet ikväll(2.2.2012) är att kosthållschefens rapport och konsultrapporten skickas vidare så att berörda sektorer i Raseborg får ge sina utlåtanden i bespisningsfrågan.
(Av Veronica Montén)