Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredda Nordback lade kängorna på hyllan

Från 2012
Hangöbördige Fredrik Nordback avslutade sin proffskarrär i höstas.
Bild: YLE/Bubi Asplund

Hangöbördige fotbollsspelaren Fredrik ”Fredda” Nordback spelade hela sin vuxna karriär i den svenska klubben Örebro SK. Med sina över 300 spelade matcher i klubben blev han något av en ikon. I höstas slutade Nordback överraskande sin aktiva karriär, endast 32 år gammal.

- Det finns egentligen flera orsaker till att jag nu valde att sluta. Mitt kontrakt med klubben gick ut, jag blev klar med mina studier och så tyckte jag att det var dags att pröva på något annat, säger Fredrik.

Fredagen den 13 april blev han utexaminerad som ekonomie magister från universitet i Örebro. Sex år fyllda av studier var över.

- Det var faktiskt ganska hektiskt, speciellt de tre sista åren, säger Nordback som nu flyttar till Wasastan i Stockholm och jobbet som finns på ett bankkontor på Kungsholmen.

Inrotad i det svenska systemet

Fredrik tror inte att han någonsin kommer att flytta tillbaka till Finland igen men lovar att regelbundet besöka sin gamla hemstad Hangö.

- Jag tycker nog att jag har blivit inrotad i det svenska systemet rätt djupt nu, så knappast flyttar jag någonsin tillbaka till Finland. Men nu är det ju lättare att ta sig hit då jag bor i Stockholm, säger Fredrik Nordback på besök hos sina föräldrar som bor i Hangö.

Hangö IK är Fredrik Nordbacks moderförening. Han har spelat 7 A-landskamper för Finland och dessutom 27 ungdoms- och pojklandskamper.

(Av Radio Vega Västnyland)